Het goede doel

Wie gaan er mee rennen?

Goede doel schooljaar 2017-2018: Save the Children.
Dit schooljaar gaan we geld ophalen voor de organisatie Save the Children. Hieronder kan je lezen wat deze organisatie doet en belangrijk vindt.

Wie zijn we?
Save the Children werd bijna 100 jaar geleden (1919) opgericht door Eglantyne Jebb. Zij vond het toen al belangrijk dat kinderen ook rechten hebben. Deze regels vormden later de basis voor het in 1989 aangenomen Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie
Inmiddels is Save the Children uitgegroeid tot ’s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, actief in meer dan 120 landen.
Save the Children bewaakt de Rechten van het Kind en komt in actie wanneer deze in gevaar zijn. Want elk kind verdient een eerlijke kans op een toekomst. Gezondheid, de kans om te leren en een beschermde omgeving zijn hiervoor ontzettend belangrijk.

Onderwijs
Kinderen zijn de timmerlieden, advocaten, verplegers en de astronauten van morgen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen zich nu kunnen ontwikkelen zodat ze straks mee kunnen doen in de maatschappij, is onderwijs nodig.
Veel kinderen in de wereld kunnen helaas niet naar school. Hun ouders zijn te arm, de school is gebombardeerd of ze mogen niet naar school, omdat ze moeten werken. Andere kinderen zijn op de vlucht, of er is helemaal geen school of leraar in de buurt.

Bescherming
Kinderen hebben recht op bescherming; ze kunnen zich pas echt ontwikkelen als ze zich veilig voelen. Ze horen niet bang te zijn in hun huis, omgeving of op school. Ze horen geen slachtoffer te zijn van geweld.
Kinderen horen kind te kunnen zijn, te spelen met vriendjes en vriendinnetjes en bij hun familie te wonen.
Armoede, conflicten, machtsongelijkheid en schadelijke tradities staan die veiligheid helaas vaak in de weg. Daarom is de bescherming van kinderen altijd heel erg belangrijk voor Save the Children.

Wat doet Save the Children?
Tijdens conflicten en andere noodsituaties beschermen we kinderen door zo snel mogelijk weer rust te brengen in de chaos, veilige speelplekken in te richten, te zorgen voor onderwijs en kinderen terug te brengen naar hun familie. Daarnaast zorgen we voor toegankelijke gezondheidszorg.

Een kind dat veilig is, heeft de ruimte om te dromen over een toekomst. Een kind dat zich onveilig voelt, kan alleen maar dromen van veiligheid.

Save the Children zorgt ook voor onderwijs: voor het maken van scholen,
voor boeken en materialen, traint leraren en overheden.
We geven kinderen die soms al jaren op de vlucht zijn weer toegang tot scholing, in de kampen of op andere plekken waar ze opgevangen worden.
Op die manier moet onderwijs een onlosmakelijk onderdeel worden van elk kinderleven, waar ook ter wereld.
Daar hebben kinderen recht op. Help je ons daarbij?